Tiada mood raya?

 

Adakah anda merasakan “tiada perasan” menyambut ketibaan Syawal? Rasa tiada lagi keseronokan Hari Raya..Adakah disebabkan meningkatnya usia, keseronokan seperti kanak-kanak bermain bunga api, mercun, berkira-kira duit raya yang bakal dapat tahun ini. Banyak juga faktor lain seperti tidak dapat bonus, tak dapat cuti raya etc.

Namun aku pernah terbaca; semua itu disebabkan kita kurang berjuang ketika bulan Ramadan. Kurangnya beramal..lalu untuk menyambut kemenangan di bulan Syawal, tidak lagi rasa keghairahan di hati. Untuk pedoman bersama.Insyallah.

Ya Allah,Berikan petunjuk taufik & hidayah untuk menempuhi hidup ini & dipanjangkan umur untuk dipertemukan lagi bulan Ramadan yang mulia ini tahun depan agar ku dapat memperbaiki lagi ibadahku terhadapmu. Amin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 thoughts on “Tiada mood raya?

 1. honestly, i feel the same..
  saya juga tiada rasa mood raya since arwah mama saya tiada. tahun lepas saya beraya di bandung dgn kakak angkat, tahun ni 1st n 2nd jer di KL.. lepas tu pergi bercuti…
  tapi bila fikir, keseronokan itu tiada sudah sebati dgn diri.
  tak ada apa2..
  singgah2 baca entry n klik2 iklan..
  salam perkeNalan.

 2. Al-fatihah tu your mom. Tuhan lebih sayangkan dia. I think your arwah mama wanted you to enjoy this hari raya even without her.

  Sedekahlah doa setiap kali solat untuk tunjukkan kasih sayang kita pada ibubapa yang sudah tiada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge