• Steve Jobs Meninggal Dunia

  by  • 06/10/2011 • Gadjet • 0 Comments

  Steve Jobs, pencipta di sebalik Apple iPhone, iPad, iPod iMac, dan iTunes, telah meninggal dunia,  . Jobs berusia 56 tahun.

  “Kami amat sedih untuk mengumumkan bahawa Steve Jobs meninggal dunia hari ini,” membaca kenyataan yang dibuat oleh lembaga pengarah Apple. “Kecemerlangan Steve itu, keghairahan dan tenaga sumber inovasi tidak terkira banyaknya yang memperkaya dan meningkatkan kehidupan kita. Dunia yang jauh lebih baik kerana dari Steve. Kasih sayangnya terbesar bagi isteri, beliau Laurene, dan keluarganya. Hati kami pergi ke mereka dan kepada semua yang telah disentuh oleh hadiah yang luar biasa. ”
  Laman utama laman web Apple petang ini bertukar kepada imej yang penuh muka surat Jobs dengan teks, “Steve Jobs 1955-2011.”

  Jika anda klik pada imej, ia akan mendedahkan teks tambahan: “Apple telah kehilangan berwawasan dan genius kreatif, dan dunia telah kehilangan manusia yang menakjubkan orang-orang kita yang telah cukup bernasib baik untuk mengetahui dan bekerja dengan Steve telah kehilangan seorang kawan sekalian dan. mentor inspirasi. Steve meninggalkan syarikat bahawa hanya dia dapat dibina, dan roh beliau selama-lamanya akan menjadi asas Apple. “

  Steve Jobs bersama mendirikan Apple Computer pada tahun 1976 dan dengan zaman kanak-kanak & rakan beliau Steve Wozniak , dipasarkan apa yang dianggap sebagai komputer peribadi yang pertama di dunia, Apple II.

  Sejurus selepas pembelajaran kematian Jobs ‘, Wozniak kepada ABC News, “Saya terkejut dan terganggu.”
  Pemerhati industri yang dipanggil dia inovator master – mungkin setanding dengan Thomas Edison mengubah dunia pengkomputeran, muzik direkodkan dan komunikasi.

  Pada tahun 2004, beliau menewaskan bentuk luar biasa barah pankreas, dan pada tahun 2009, beliau terpaksa mendapatkan pemindahan hati. Selepas beberapa tahun gagal kesihatan, Jobs diumumkan pada 24 ogos 2011 bahawa beliau meletak jawatan sebagai ketua eksekutif Apple.

  “Saya selalu berkata jika ada datang hari apabila saya tidak lagi dapat memenuhi tugas dan harapan saya sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Apple, saya akan menjadi yang pertama untuk memberi tahu anda,” Jobs menulis dalam surat perletakan jawatan. “Malangnya, hari itu telah datang.”

  Salah satu CEO yang paling terkenal di dunia, Jobs terus berdegil swasta mengenai kehidupan peribadi, enggan temu bual dan melindungi isterinya dan anak-anak mereka dari pandangan umum.

  “Dia tidak pernah menjadi orang media,” kata penganalisis industri Tim Bajarin, presiden Strategi Kreatif, selepas Jobs meletak jawatan. “Dia yang diberikan di wawancara dalam konteks pelancaran produk, apabila ia memberi manfaat kepada Apple, tetapi anda tidak melihat dia bercakap tentang dirinya sendiri.”

  Kemuncak kerjaya trajektori Jobs terkenal: orang yg berbakat yang tercicir Reed College di Oregon dan, 21, memulakan Apple dengan Wozniak dalam garaj ibu bapanya. Beliau jutawan sebanyak 25, muncul di sampul majalah Time pada 26, dan digulingkan di Apple pada usia 30, pada tahun 1984.

  Dalam tahun-tahun yang berikutnya, dia masuk ke dalam perniagaan lain, pengasas komputer NeXT dan pada tahun 1986, membeli cabang komputer grafik Lucasfilm, Ltd, yang menjadi Pixar Animation Studios.

  Beliau digambarkan sebagai seorang pemimpin yang dendam dan kadang-kadang menakutkan, pesanan dan menolak beberapa versi produk-produk baru sehingga versi terakhir adalah tepat. Beliau berkata reka bentuk dan estetika peranti penting dalam perkakasan dan perisian.

  Pada tahun 1996, Apple, yang telah berjuang tanpa Jobs, membawa dia kembali dengan membeli NeXT. Beliau menjadi Ketua Pegawai Eksekutif pada tahun 1997 dan meletakkan syarikat itu pada jalan yang meningkat luar biasa.

  Menjelang 2001 industri muzik komersial adalah berlutut kerana rakaman digital, disalin dan dikongsi dalam talian secara percuma, membuat ia tidak perlu untuk berjuta-juta orang untuk membeli cakera padat.

  Jobs mengambil kesempatan dengan iPod – asasnya pemacu keras komputer bersaiz kecil dengan kawalan mudah elegan dan set earbuds putih supaya seseorang itu boleh mendengar jam yang disimpan pada muzik. Beliau telah menubuhkan kedai muzik dalam talian iTunes, dan memujuk label rakaman yang utama untuk menjual lagu-lagu selama 99 sen setiap satu. No longer tidak orang telah keluar dan membeli CD jika mereka suka satu lagu daripada. Mereka telah membeli sebuah fail digital dan disimpan dalam iPod mereka.

  Pada tahun 2007, beliau mengubah telefon bimbit. Apple iPhone, dengan skrin sentuh yang menjadi ikon, komputer telapak tangan, pemain muzik, peranti mesej, digital wallet dan hampir kebetulan telefon sel. Pesaing utama, seperti BlackBerry, Nokia dan Motorola, berjuang selepas ia muncul.

  Pada tahun 2010, Apple iPad baru mula mengalih perniagaan asalnya, komputer peribadi. IPad komputer tablet anggun dengan skrin sentuh dan hampir tiada butang fizikal. Ia boleh digunakan bagi apa-apa yang hampir pereka perisian boleh hamil, dari menonton filem untuk mengambil gambar-gambar leafing melalui buku maya.

  Kehidupan peribadi

  Jobs disimpan kader rapat rakan-rakan, Bajarin berkata, termasuk John Lasseter Pixar dan Larry Ellison dari Oracle, tetapi lebih dari itu, berkongsi sangat sedikit kehidupan peribadi dengan sesiapa sahaja.

  Tetapi bahawa kehidupan peribadi – dia telah diberikan di lahir untuk diterima pakai, mempunyai anak tidak sah taraf, romantis dikaitkan dengan bintang film – penuh tipu muslihat untuk peminat dan pengguna Apple.

  Jobs dan isterinya, Laurene Powell, telah berkahwin dalam satu majlis kecil di Yosemite National Park pada tahun 1991, tinggal di Woodside, Calif., Dan mempunyai tiga orang anak: Paul Reed, Erin Sienna dan Hawa.

  Beliau mengakui bahawa ketika berumur 23, beliau mempunyai anak luar nikah dengan teman wanita sekolah menengah, Chris Ann Brennan. Anak perempuan mereka, Lisa Brennan Jobs, dilahirkan pada tahun 1978.

  Beliau mempunyai seorang saudara perempuan biologi, Mona Simpson, pengarang buku yang terkenal itu sebagai “Anywhere But Here.” Tetapi dia tidak memenuhi Simpson sehingga mereka dewasa dan dia mencari ibu bapa kelahirannya. Simpson kemudiannya menulis sebuah buku yang berdasarkan hubungan mereka. Dia memanggilnya “A Guy Regular.”

  Majalah Fortune melaporkan bahawa Jobs menafikan bapa Lisa selama bertahun-tahun, pada satu mata bersumpah dalam dokumen mahkamah bahawa dia tidak subur dan tidak dapat melahirkan anak. Menurut laporan itu, Chris Ann Brennan dipungut kebajikan untuk satu-satu masa untuk menyokong kanak-kanak itu sehingga Jobs kemudian mengakui Lisa sebagai anak perempuannya.
  Terdapat lain-lain maklumat peribadi yang muncul sejak beberapa tahun yang lalu, serta.

  Di Reed, Jobs menjadi romantis yang terlibat dengan penyanyi Joan Báez, mengikut Elizabeth Holmes, kawan dan rakan sekelas. Dalam “Kedatangan Kedua Steve Jobs,” Holmes memberitahu biografinya Alan Deutschman bahawa Jobs putus dengan teman wanita untuk “memulakan hubungan sulit dengan penyanyi-aktivis berkarisma.” Holmes mengesahkan butiran kepada ABC News.

  Jobs kesihatan dan kesihatan Apple

  Seorang yang sangat berkarisma, Jobs berkata dirinya masih sihat. Tetapi kemudian penyakitnya gagal dirahsiakan lagi.
  Pada tahun 2004, beliau telah dipaksa untuk mengatakan secara terbuka dia mempunyai satu bentuk yang jarang berlaku barah pankreas. Pada tahun 2009, ia telah mendedahkan bahawa dia telah secara senyap-senyap pergi ke hospital di Memphis untuk pemindahan hati.

  Dia mengambil tiga hari cuti perubatan dari Apple. Dia tidak berkongsi maklumat perubatannya.

  Pada tahun 2009, sumber berkata, ahli-ahli lembaga pengarah Apple telah memujuk beliau untuk mendedahkan lebih lanjut mengenai kesihatan beliau sebagai “isu yang amanah,” yang ditenun dengan kesihatan syarikat itu.

  Beliau disenaraikan pada bulan Mac sebagai 109 dalam senarai billionaire di dunia Forbes, dengan nilai bersih kira-kira AS $ 8.3 bilion. Selepas menjual Pixar animasi studio untuk The Walt Disney Company pada tahun 2006, beliau menjadi ahli Disney lembaga pengarah dan pemegang saham terbesar syarikat. Disney merupakan syarikat induk ABC News.

  Penganalisis berkata Apple prestasi yang baik semasa ketiadaan Jobs’, sebahagiannya kerana dia telah tersedia untuk keputusan yang besar dan sebahagiannya kerana orang kanannnya, Tim Cook, adalah pengurus kanan ketika Jobs berada di sana.

  Syarikat itu mempunyai sejarah bangkit. Pada Januari 2009, selepas beliau mengumumkan cuti perubatan kedua, Apple saham merosot kepada $ 78,20 per saham. Tetapi ia segera pulih dan menjadi salah satu saham yang paling berjaya di Wall Street. Pada satu hari di musim panas tahun 2011, dengan saham mencecah tahap $ 400, Apple telah melangkau ExxonMobil sebagai syarikat paling bernilai di dunia.

   

  SUMBER <Translated by Google Tranlate>

  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  About

  Berkelulusan Sarjana Telekomunikasi, kini bekerja sebagai jurutera di anak syarikat GLC terkemuka di Malaysia. Merupakan penulis utama Mfadhlan.com. Berpengalaman di bidang bisnes peruncitan, asas keusahawanan, pengurusan kewangan serta takaful. Jika anda musykil mengenai sebarang info yang dikongsikan, disarankan anda merujuk kepada pakar yang bertauliah terlebih dahulu. Penulis tidak akan bertanggungjawab di atas sebarang kerugian di pihak anda.

  http://www.mfadhlan.com

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  CommentLuv badge