• Anggaran kos pembedahan di salah sebuah hospital swasta di Malaysia.

  by  • 02/05/2012 • Protection & Investment • 1 Comment

  General Surgery

  Jika dilihat pembedahan biasa di atas, setidak-tidaknya anda memerlukan RM10,000-RM20,000 bagi menampung kos pembedahan. Adakah anda mempunyai aset yang mudah cair ketika itu? Adakah dengan rumah anda, anda boleh jual dan dapat hasil jualan ketika itu? Ketika itu, anda hanya ada 3 pilihan,
  1. Tunai
  2. Kad Kredit
  3. Kad Perubatan

  Apa pilihan yang anda ada?


  1. Tunai- Anda memang kategori yang kaya, kerana tidak ramai mempunyai tunai RM10,000 setiap masa. Jangan diambil kira wang di ATM anda jika anda tidak beritahu password anda kepada keluarga terdekat anda di mana keadaan anda pengsan/koma. Adakah anda ada pilihan lain? Boleh pinjam kawan-kawan, saudara terdekat..tapi jika tengah bulan, masing2 mampu bagi pinjam RM10 sahaja.Jika kecemasan, perlukah anda telefon ALONG?  Tepuk dada, tanya iman.

  2. Kad kredit- Berapa maksimum had pengeluaran kredit anda? RM5,000? RM10,000? Anda akan terikat dengan kadar faedah 18% bagi menampung hutang kos perubatan/rawatan anda. Anda rasa ini pilihan bijak? Sila baca petikan dibawah.

  3. Kad Perubatan-Hanya dengan menunjukkan kad perubatan di kaunter pendaftaran. Pihak hospital akan menghubungi pihak insuran/takaful untuk pengeluaran Surat Jaminan (Guarantee Letter) dan pihak anda mungkin dikenakan deposit kemasukan (RM100-RM500) bergantung kepada hospital tersebut. Selepas GL dikeluarkan, anda boleh terus dapatkan rawatan/pembedahan. Berapa modal anda? Deposit jika ada..Sebagai contoh, hospital Pantai tidak mengenakan sebarang deposit semasa kemasukan. Anda setuju ini pilihan terbaik serta paling bijak?

  Modal Anda hanya serendah RM5 sehari atau RM150 shj sebulan, kurang dari perbelanjaan rokok mahupun makan tengah hari. Andai RM150 ini hanyalah 5%-10% dari gaji anda, maka anda mampu mengubah hidup anda.

  Pilihan ditangan anda. Anda yang menentukan pilihan hidup anda.

  Hubungi saya untuk rundingan percuma.

  Muhd.Fadhlan Ramli 013-3111452 mfadhlan@gmail.com

  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  About

  Berkelulusan Sarjana Telekomunikasi, kini bekerja sebagai jurutera di anak syarikat GLC terkemuka di Malaysia. Merupakan penulis utama Mfadhlan.com. Berpengalaman di bidang bisnes peruncitan, asas keusahawanan, pengurusan kewangan serta takaful. Jika anda musykil mengenai sebarang info yang dikongsikan, disarankan anda merujuk kepada pakar yang bertauliah terlebih dahulu. Penulis tidak akan bertanggungjawab di atas sebarang kerugian di pihak anda.

  http://www.mfadhlan.com

  One Response to Anggaran kos pembedahan di salah sebuah hospital swasta di Malaysia.

  1. anonymous
   25/02/2014 at 8:17 pm

   terima kasih for your info,

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  CommentLuv badge