Bounce Rate-Blogger jarang ambil tahu.

Bounce Rate-A bounce occurs when a web site visitor only views a single page on a website, that is, the visitor leaves a site without visiting any other pages before a specified session-timeout occurs. There is no industry standard minimum or maximum time by which a visitor must leave in order for a bounce to occur. Rather, this is determined by the session timeout of the analytics tracking software.

Sumber – Wikipedia

Kadar Lantunan- Berlaku apabila pelawat laman web hanya melihat halaman utama(main) di laman web, iaitu, pengunjung meninggalkan tapak tanpa melawat mana-mana laman-laman lain sebelum sesi-tamat masa tertentu berlaku. Terdapat tiada minimum industri standard atau masa maksimum oleh pengunjung mesti meninggalkan perintah bagi pengembalian yang berlaku. Sebaliknya, ini adalah ditentukan oleh timeout sesi perisian pengesanan analisis.

by Google Translate

Bahasa mudahnya, jika pengunjung blog anda melawat blog/webpage anda, selepas dia membaca page tersebut, dia terus exit/keluar dari blog/webpage anda. Itu sebab melantun cepat/tidak la..Mengenai session time-out, aku kurang faham juga, mungkin sesiapa boleh terangkan, boleh nanti aku update balik post ini. Sebenarnya tidak ramai yang tahu dan yang ambil tahu perkara ini.

Semakin rendah peratusan kadar lantunan blog/webpage anda, semakin bagus blog anda. Jika difikirkan secara logik, ia mungkin mengambil kira kadar pengunjung tetap, semakin banyak pengunjung tetap, kemungkinan untuk trafik datang kembali adalah tinggi. Bayangkan trafik tetap anda 100,000 viewer, jika pengiklanan anda melalui per view/per klik, pasti lumayan setiap bulan.

Jika 100,000 viewer pada bulan ini, tapi pada bulan hadapan jatuh separuh…ia diibaratkan gaji kena potong separuh…Oh tidak..

Bagi yang baru ingin mencuba analisis bounce rate ini, boleh lah sign-in Google Analytic di mana ia akan memaparkan custom report dan bounce rate adalah salah satu dari paparannya.

Aku pun baru je guna aplikasi dari Google ni. Dan malu jugak nak paparkan kadar bounce aku. Its 70%, worst gila. Yang terbaik ialah 30%, tapi mungkin kena kuatkan lagi semangat untuk berblog ini.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 thoughts on “Bounce Rate-Blogger jarang ambil tahu.

  1. tu la..nak mengtry-test bounce rate ni jugak…lagi lama orang baca lagi bagus, so tulis entry panjang2 tapi jangan sampai buat karangan SPM pulak…hehe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge