Tips Naikkan PageRank PR

Kali ini kita membincangkan tentang tips untuk menaikkan page rank anda, semakin tinggi PR anda, itu bermaksud PR anda sering dikunjungi oleh pengunjung untuk mendapatkan maklumat yang ada di dalam blog anda.

1. Sering meninggalkan komen di blog semasa anda blogwalking. Dengan ini, pemilik blog akan merasa dihargai dengan komen anda dan dengan itu, 100% pemilik blog akan mengunjungi blog anda dan lebih menarik lagi, dia bookmark blog anda sebagai rujukan di masa hadapan. Maka anda sudah mempunyai pengunjung setia dan bahasa romantiknya, return customer. Hehe

2. Sentiasalah update blog anda baik dari segi catatan anda, gambar anda. Seandainya ada rakan baik anda mengunjungi blog anda, tapi masih artikel/catatan yang lama. Lihat pada gambar yang dipaparkan, sudah ditanda pangkah (kalau kes curik gambar blog lain). Sudahnya rakan anda remove terus blog anda dari carta blogwalking dia.

3. Kepanjangan artikel anda. Semakin panjang penulisan anda, semakin lama pengunjung akan menapak di blog anda. Tapi jangan la berjela-jela pulak, jenuh orang nak baca. Mungkin sekadar yang sederhana panjang. Pendek sangat, surely orang malas nak baca blog orang malas.

4. Backlink-Sentiasa backlink di dalam artikel anda, secara tidak sengaja anda menjimatkan blogwalking beratus-ratus blog sehari..

5. Facebook- Share blog anda setiap kali menulis artikel anda, dengan ini, rakan facebook akan melawat blog anda. Kalau 10% pun yang klik, mungkin mencecah 100-200 viewer jika rakan facebook anda 1000 orang. Wohoooo..

6. Tulis satu artikel mengenai ” Tips Naikkan Pagerank” dan backlink kepada artikel ini. Kita backlink each other. Yeah?

7. Seringkali meninggalkan jejak komen di blog yang memiliki PR yang tinggi. Tetapi jangan dilupa PR 1 macam blog ini tau.

8. Tulis satu artikel blog review mengenai blog yang high PR, dengan itu kita sama sekali akan backlink blog yang high PR.

9. Jangan lupa untuk reply komen dari pengunjung anda bagi membina reputasi anda sebagai blogger yang menghargai pengunjung yang datang ke blog anda.

10. Last btut not least, tulis artikel yang sentiasa evergreen. Macam cerita P.Ramlee..tayang la sampai bila-bila pun, tetap akan ada melihat cerita hitam putih. Sesuai pada bila-bila masa untuk pengunjung blog anda. Tapi jangan lupa untuk kemaskini artikel anda bagi menunjukkan anda sentiasa memberikan info yang terkini. Cantek kan?

 

11. Rajinkan untuk memberi komen di forum-forum seperti Carigold.com, Wangcyber.com dan sebagainya.

Tetapi jangan lupa letakkan blog anda sebagai signature anda, secara tidak langsung, anda meninggalkan jejak serta iklan free untuk orang mengunjungi  blog anda. Semakin banyak post anda di dalam forum tersebut, semakin tinggi kemungkinan untuk trafik datang ke blog anda.

Insyallah, artikel ini akan diupdate andai ada tips tambahan untuk anda.

Sumber

Wikipedia

Haribaru08.blogspot.com

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

17 thoughts on “Tips Naikkan PageRank PR

  1. thanks info, tapi susah ooo nak naikkan PR ni dah 6 bulan berblog tapi baru PR1, banyak dah cara guna tapi tak jugak mau, mungkin tip yang ni boleh naikkan pr kan

  2. 6 bulan berblog ker? Blog ini pun masih dalam PR 1, tapi kita kena teruskan usaha untuk mencapai PR 3-4. Blog mungkin payah nak naikkan PR, melainkan blognews, seperti Sinarharian ke, utusan ke…sebab dah ada return visitor..tu yang buat PR tinggi.
    Boleh share ape cara yang dah digunakan, boleh kita share sama2 =)

  3. Sedikit sebanyak membantu. Apatah lagi kalau dpt backlink free dari blog yg PR tinggi.

    Tuan lagi expert bab blogging ni. Mohon tunjuk ajar ye!

  4. Dahsyat domain name ko, power niche tu.

    Just my advise, your Meta description/keyword terlampau panjang. Google detect bad website, silap2 dia disable index ke website. paling teruk, dia ban website.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge