• Tips Naikkan PageRank PR

    by  • 30/07/2012 • Blogging • 17 Comments

    Kali ini kita membincangkan tentang tips untuk menaikkan page rank anda, semakin tinggi PR anda, itu bermaksud PR anda sering dikunjungi oleh pengunjung untuk mendapatkan maklumat yang ada di dalam blog anda.

    1. Sering meninggalkan komen di blog semasa anda blogwalking. Dengan ini, pemilik blog akan merasa dihargai dengan komen anda dan dengan itu, 100% pemilik blog akan mengunjungi blog anda dan lebih menarik lagi, dia bookmark blog anda sebagai rujukan di masa hadapan. Maka anda sudah mempunyai pengunjung setia dan bahasa romantiknya, return customer. Hehe

    2. Sentiasalah update blog anda baik dari segi catatan anda, gambar anda. Seandainya ada rakan baik anda mengunjungi blog anda, tapi masih artikel/catatan yang lama. Lihat pada gambar yang dipaparkan, sudah ditanda pangkah (kalau kes curik gambar blog lain). Sudahnya rakan anda remove terus blog anda dari carta blogwalking dia.

    3. Kepanjangan artikel anda. Semakin panjang penulisan anda, semakin lama pengunjung akan menapak di blog anda. Tapi jangan la berjela-jela pulak, jenuh orang nak baca. Mungkin sekadar yang sederhana panjang. Pendek sangat, surely orang malas nak baca blog orang malas.

    4. Backlink-Sentiasa backlink di dalam artikel anda, secara tidak sengaja anda menjimatkan blogwalking beratus-ratus blog sehari..

    5. Facebook- Share blog anda setiap kali menulis artikel anda, dengan ini, rakan facebook akan melawat blog anda. Kalau 10% pun yang klik, mungkin mencecah 100-200 viewer jika rakan facebook anda 1000 orang. Wohoooo..

    6. Tulis satu artikel mengenai ” Tips Naikkan Pagerank” dan backlink kepada artikel ini. Kita backlink each other. Yeah?

    7. Seringkali meninggalkan jejak komen di blog yang memiliki PR yang tinggi. Tetapi jangan dilupa PR 1 macam blog ini tau.

    8. Tulis satu artikel blog review mengenai blog yang high PR, dengan itu kita sama sekali akan backlink blog yang high PR.

    9. Jangan lupa untuk reply komen dari pengunjung anda bagi membina reputasi anda sebagai blogger yang menghargai pengunjung yang datang ke blog anda.

    10. Last btut not least, tulis artikel yang sentiasa evergreen. Macam cerita P.Ramlee..tayang la sampai bila-bila pun, tetap akan ada melihat cerita hitam putih. Sesuai pada bila-bila masa untuk pengunjung blog anda. Tapi jangan lupa untuk kemaskini artikel anda bagi menunjukkan anda sentiasa memberikan info yang terkini. Cantek kan?

     

    11. Rajinkan untuk memberi komen di forum-forum seperti Carigold.com, Wangcyber.com dan sebagainya.

    Tetapi jangan lupa letakkan blog anda sebagai signature anda, secara tidak langsung, anda meninggalkan jejak serta iklan free untuk orang mengunjungi  blog anda. Semakin banyak post anda di dalam forum tersebut, semakin tinggi kemungkinan untuk trafik datang ke blog anda.

    Insyallah, artikel ini akan diupdate andai ada tips tambahan untuk anda.

    Sumber

    Wikipedia

    Haribaru08.blogspot.com

     

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    About

    Berkelulusan BEng (Hons) Communication(UniMAP) & Dip Electronic Eng (PUO), kini bekerja sebagai eksekutif di GLC terkemuka di Malaysia. Merupakan penulis utama Mfadhlan.com. Berpengalaman di bidang bisnes peruncitan, asas keusahawanan, pengurusan kewangan serta takaful. Jika anda musykil mengenai sebarang info yang dikongsikan, disarankan anda merujuk kepada pakar yang bertauliah terlebih dahulu. Penulis tidak akan bertanggungjawab di atas sebarang kerugian di pihak anda.

    http://www.mfadhlan.com

    17 Responses to Tips Naikkan PageRank PR

    1. Adib
      31/07/2012 at 10:04 am

      Salam

      Thanks tang info yg berguna ini boleh la sya improvekn blog sya

    2. 31/07/2012 at 10:11 am

      Sama-sama kita improve blog kita!

    3. jal
      31/07/2012 at 10:41 am

      thanks info, tapi susah ooo nak naikkan PR ni dah 6 bulan berblog tapi baru PR1, banyak dah cara guna tapi tak jugak mau, mungkin tip yang ni boleh naikkan pr kan

    4. 31/07/2012 at 11:10 am

      6 bulan berblog ker? Blog ini pun masih dalam PR 1, tapi kita kena teruskan usaha untuk mencapai PR 3-4. Blog mungkin payah nak naikkan PR, melainkan blognews, seperti Sinarharian ke, utusan ke…sebab dah ada return visitor..tu yang buat PR tinggi.
      Boleh share ape cara yang dah digunakan, boleh kita share sama2 =)

    5. 31/07/2012 at 11:23 am

      info yg berguna. thnx :)

    6. 31/07/2012 at 1:56 pm

      boleh tahan, cuma kurang isi ar yang ni.
      Kalau boleh bagi isi lagi banyak lagi cun article ni.
      lihat blog saya http://www.jobshomebase.blogspot.com

    7. 31/07/2012 at 2:04 pm

      nice sharing..:)

    8. 31/07/2012 at 6:42 pm

      Dipersilakan sharekan kepada kawan2 blogger…

    9. 31/07/2012 at 6:42 pm

      you are most welcoming.

    10. 31/07/2012 at 10:58 pm

      tulis review tentnag blog org lain yg PR lagi tinggi pun boleh naikkan PR blog kita ye? baru tau ni

    11. 31/07/2012 at 11:55 pm

      thanks untuk info ni :)
      tp susah gak la nak naikkn rnking yer..alexa baru 2juta

    12. 01/08/2012 at 9:25 am

      nice tips..:)

    13. 01/08/2012 at 11:34 am

      Sedikit sebanyak membantu. Apatah lagi kalau dpt backlink free dari blog yg PR tinggi.

      Tuan lagi expert bab blogging ni. Mohon tunjuk ajar ye!

    14. 14/08/2012 at 10:53 pm

      terbaik bro.. patutla PR aku x naik2.. haha.. nice info.. muah..
      Yimaster recently posted..Ebook Percuma Professional Workflow For Web DesignersMy Profile

    15. 15/08/2012 at 10:32 am

      Dahsyat domain name ko, power niche tu.

      Just my advise, your Meta description/keyword terlampau panjang. Google detect bad website, silap2 dia disable index ke website. paling teruk, dia ban website.

    16. 19/02/2015 at 11:23 pm

      terima kasih…ilmu utk malam ni…
      hemrul recently posted..Proton Persona 1.6 Untuk DisewaMy Profile

    17. 10/04/2015 at 10:31 pm

      ilmu untuk dikongsi bersama. semoga bermanfaat untuk anda juga.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    CommentLuv badge