• Simpan vs Labur

  by  • 16/02/2013 • Pelaburan, Pengurusan Kewangan, Protection & Investment • 0 Comments

  Menyimpan dan melabur juga adalah satu perkara yang berbeza.

  Menyimpan – Kebiasaannya, orang menyimpan untuk sesuatu matlamat jangka panjang seperti untuk menunaikan ibadah haji di Tabung Haji. Kadar keuntungan tahunan juga rendah sekadar 5-6% setahun. Sama juga untuk yang menyimpan di ASB kerana kadar dividen sekitar 7-8% setahun. Secara amnya, tiada risiko untuk menyimpan di institusi tersebut, lebih-lebih lagi setiap institusi kewangan di Malaysia sudah dilindungi insuran PIDM sehingga RM100,000 sahaja.

  Medium Income=Medium Risk

  Melabur – Ini adalah satu cara meningkatkan aset anda, sebagai contoh mudah, dengan menggunakan modal RM10,000 untuk mendapatkan RM100,000. Kadar pulangan juga agak tinggi, malah mampu mencecah 1000%. Namun, ianya terdedah dengan risiko yang tinggi seperti kejatuhan pasaran, permintaan jatuh yang menyebabkan kita kerugian.

  High Income=High Risk

  Jadi anda nak jadi penyimpan atau pelabur. Atau mahu jadi kedua-duanya…? Tepuk dompet, tanya duit.Log in account, check balance. 🙂

  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  About

  Berkelulusan Sarjana Telekomunikasi, kini bekerja sebagai jurutera di anak syarikat GLC terkemuka di Malaysia. Merupakan penulis utama Mfadhlan.com. Berpengalaman di bidang bisnes peruncitan, asas keusahawanan, pengurusan kewangan serta takaful. Jika anda musykil mengenai sebarang info yang dikongsikan, disarankan anda merujuk kepada pakar yang bertauliah terlebih dahulu. Penulis tidak akan bertanggungjawab di atas sebarang kerugian di pihak anda.

  http://www.mfadhlan.com

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  CommentLuv badge