• Berita Dukacita dari pihak takaful

  by  • 11/10/2013 • Pengurusan Kewangan, Protection & Investment • 0 Comments

  Diambil dari rakan-rakan agen di FB.

  1376532_10201343327159360_931018159_nInilah jawapan yang pihak PruBSN berikan kepada mereka yang menghantar borang cadangan takaful, namun dukacita dimaklumkan permohonan perlindungan takaful mereka

  1. Exclusion – Permohonan mereka diterima, namun penyakit sedia-ada tidak akan dilindungi, malah jika penyakit yang bersangkut paut dengan penyakit sedia ada juga akan tidak dilindungi. Kes begini banyak terjadi, namun pelanggan harus bersyukur kerana dapat diterima walaupun tertakluk kepada syarat yang ketat.

  2. Postpone – Permohonan mereka ditangguhkan, erti kata lain, ditolak sementara disebabkan penyakit sedia ada. Namun dibolehkan untuk menghantar semula permohonan takaful selepas beberapa ketika (1tahun/3tahun/etc) dan perlu juga dinyatakan status kesihatan terkini.

  3. Declined – Permohonan mereka ditolak. Kebanyakkan kes begini kerana penyakit sedia ada sangat serius dan pihak takaful merasakan risiko adalah sangat tinggi.

  Permohonan ini tertakluk kepada

  1. Umur

  2. Jenis pekerjaan

  3. Status Merokok

  4. Status Kesihatan

  Sebaiknya, diwaktu usia mudalah kita mendapatkan perlindunga takaful, kita tidak dapat jamin akan hidup sihat sehingga selepas umur 40 tahun, baru nak mohon takaful kerana ketika itu, kemungkinan status kesihatan telah berubah. Kos sumbangan takaful juga sudah meningkat.

  Dapatkan perlindunganĀ  takaful sewaktu usia muda iaitu selepas mendapat pekerjaan, sumbangan takaful bermula dari RM150 sahaja. Jika selepas 30-40 tahun, sumbangan takaful mungkin sudah meningkat kepada RM500-700 sebulan, ditambah lagi dengan kadar inflasi global dan inflasi kos perubatan.

  Renung-renungkan dan hubungi saya untuk mendapatkan perlindungan takaful segera.

  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  About

  Berkelulusan Sarjana Telekomunikasi, kini bekerja sebagai jurutera di anak syarikat GLC terkemuka di Malaysia. Merupakan penulis utama Mfadhlan.com. Berpengalaman di bidang bisnes peruncitan, asas keusahawanan, pengurusan kewangan serta takaful. Jika anda musykil mengenai sebarang info yang dikongsikan, disarankan anda merujuk kepada pakar yang bertauliah terlebih dahulu. Penulis tidak akan bertanggungjawab di atas sebarang kerugian di pihak anda.

  http://www.mfadhlan.com

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  CommentLuv badge